16 Nisan 2012 Pazartesi

HATİCEMİN ELLERİ

Geçtiğimiz günlerde lise yıllarından kadim dostum Hatice'nin evindeydik topluca. Hatice çok iyi bir ev hanımı, ahçılık tecrübesi de var, İzmir'in hatırı sayılır mekanlarında çalışmış. Dünya iyisi, güzel arkadaşım sabah kahvaltısında bizlere neler yapmış neler. Selma, Nalan, Burcu ve ben afiyetle yedik. Ellerine sağlık Haticecim. İtalyan ve Meksika mutfağında harikalar yaratan arkadaşım resimlerin altına tariflerini ekler sanırım:)) Bu güzelliklerden bloğun takipçileri de faydalanmalı değil mi?



O kadar lezzetli bir biber salatasıydı ki anlatamam.
Veeee işte tarifler:))) Arkadaşım hemen tariflerini gönderdi sağolsun ben de aynı hızla paylaşmak istiyorum. Teşekkürler Haticecim:)

"Çarliston biberleri verev doğruyorsun bir tavada az yağla kavuruyorsun servis tabağına alıyorsun sonra sırasıyla rendelenmiş domatesi az yağlı tavaya atıyorsun tuzunu karabiberini az kekikle çeviriyorsun,1 çay kaşığı fesleğen sosunu da atıp domates çekesiye kadar pişiriyorsun ve biberin üstüne döküyorsun arzu edersen lor da koyabilirsin daha da harika olur"

 

Fesleğen soslu, rokalı domatesler iştah açıcıydı:)



Portakal kabuğu reçeli zahmetli ama bir o kadar da lezzetli bir reçeldi.
Arkadaşımın anlatımıyla tarifi geliyor şimdi de:

"1 kilo waşington portakalını (kabuğu kalın portakal olacak ) rendenin tırtırlı yanıyla rendeliyorum amaç acısını çıkarmak sonra ince şeritler halinde soyuyorum kıvırıp ipe diziyorum bağlıyorum ipi ki açılmasınlar sonra tencereye koyuyorum dizdiğim portakalları sıktığım portakalların suyunu koyuyorum üstüne geçecek kadar az da su ekliyom kaynamaya bırakıyorum o kaynayadursun ben 1 kilo şekere 1 kilo suyu koyup reçelin şerbetini yapıyorum potakallar kaynadığı vede şerbet hazır olduğu zaman ipleriyle beraber sudan alıp şerbete alıyorum kaynamaya bırakıyorum kıvamı reçel şurubu gibi olunca 1 tane az irice limon tuzu atıyom şekerlenmesin diye bir iki taşımcık kaynatıyorum
kavanoza alıcaım zaman ipinden sıyırıyorum portakalları veee afiyet olsun
bir püf noktası şurubaz olsun şekerifazla olmasın derseniz ikisi de aynı oranda az koyun ben şurubunu sevdiğim için suyu biraz çok koyuyorum"


Peynir dolgulu nefis domatesler...


Haşhaşlı elde açma böreğin tadına doyum olmazdı.
"veee haşhaşlı gözleme
bu tarif memleketim Denizliye has bir tarif.
hamuru klasik mayasız hamur .Yapıcağınız kadar unu yoğurma kabına alın tuzu atın suyla kulak memesi kıvamında yoğurun.küçük bezeler esip yuvarlayın üstünü bezle örtüp haşhaşı hazırlasıya kadar bekletin(ölçü sorarsanız ;göz kararı yaptığım için söyleyemem ama size yoğurma kabına 2 su bardağı unu koyun tuzu atıp suyu azar azar döküp yoğurun derim hamura bakın yeterse ölçünüz budur işte)
iç malzemesi
dövülmüş haşhaşın içine şeker (pekmez varsa evde şeker yerine koyun)ve yağ koyup karıştırın (şimdilerde mandıralarda hazır satılıyor )
yapılışı
bezeleri büyükce açın haşhaşı sürün her yerine haşhaş kapanacak şekilde 4 yerinden katlayın bir daha açın bu işlemi 2 kere daha yapın amaç hamur çürüsün veee genişçe bir tavayı yağlayıp arkalı önlü pişirin afiyet olsun."

Teşekkürler Haticecim;emeğine, yüreğine sağlık:)

 
Ellerine, yüreğine sağlık sevgili arkadaşım:)))

Haticeyi facebooktan takip etmek isterseniz adresi:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder